Brand op 1 en 2 oktober 2019

Op 2 oktober is er een NL-alert uitgestuurd over de brand aan de Akervoorderlaan in Lisse en het asbest dat is vrijgekomen. Lees meer hierover op lisse.nl/brand.

NL-Alert

Als aanvulling op de alarmering door de sirene is 'NL-Alert' in Nederland geïntroduceerd. In noodsituaties kan de overheid mensen in een bedreigd gebied ook via de mobiele telefoon waarschuwen. Als de sirene gaat, is dit een teken dat u naar binnen moet gaan. Daarna krijgt u via de regionale omroep meer informatie over wat er aan de hand is. Er zijn natuurlijk ook situaties waarbij u beter níet naar binnen kunt gaan, maar beter het gebied zo snel mogelijk kunt verlaten.

 

Voordelen NL-Alert

Groot voordeel van NL-Alert is dat met een melding niet alleen duidelijk wordt dát er iets aan de hand is, maar dat met een kort tekstbericht ook gemeld kan worden wát er mis is en wat de ontvanger moet doen. Verschil met de sirenes is ook dat met NL-Alert doven en slechthorenden bereikt kunnen worden.

 

Techniek

NL-Alert gebruikt cell broadcast. Deze techniek is standaard ingebouwd in veel mobiele telefoons. U hoeft deze functie alleen maar aan te zetten op uw mobiele telefoon. Op het moment dat er iets ernstigs of een crisissituatie plaatsvindt, kan de regionale overheid besluiten om een korte tekstboodschap te versturen naar iedereen in het betreffende gebied. Zo ontvangen alleen mensen in het gebied die echt gewaarchuwd dienen te worden een bericht. Nederland is één van de eerste landen ter wereld die dit soort waarschuwingen naar mobiele telefoons verstuurt.

 

NL-Alert aanzetten

Zeker in het begin zal nog niet iedereen NL-Alert geactiveerd hebben, of weten hoe dit moet. Ook zijn nog niet alle telefoons geschikt om Nl-Alert berichten te ontvangen. Op de website nl-alert.nl staat per merk en telefoon of het toestel geschikt is. Daar leest u ook hoe u NL-Alert aan kan zetten.

 

Wanneer een NL-Alert-bericht

Bij een noodsituatie bepaalt de meldkamer van de veiligheidsregio in welk gebied een NL-Alert uitgestuurd wordt. De meldkamer kan ook verschillende alerts uitsturen naar verschillende gebieden. Als u zich zeer dicht bij bijvoorbeeld een grote brand bevindt, kunt het advies krijgen de omgeving te verlaten. Bevindt u zich een paar kilometer van de brand, dan kunt u het advies krijgen naar binnen te gaan en ramen en deuren te sluiten.

 

Opbouw bericht

Een NL-Alert is altijd op dezelfde manier opgebouwd en begint met ‘NL-Alert’.
Daarna volgt informatie over:

  • de locatie
  • de aard
  • de ernst van de situatie 
  • de persoonlijke risico’s voor de ontvanger
  • hoe u zichzelf (en anderen) in veiligheid kunt brengen

 

Voorbeeldbericht NL-Alert

NL-Alert 10-04-2013 13.05 u: Grote brand duingebied Windstil. Woonwijk wordt door vuur bedreigd. Verlaat duingebied en Duinwijk via toegangswegen of stranden. Opvang in sporthal Arkendonk. Info via regionale omroep.

 

Betrouwbaar en gratis

NL-Alert is te vergelijken met sms-berichten, maar werkt toch net even anders. De berichten worden direct vanaf de zendmasten van de mobiele aanbieders verstuurd naar alle telefoons die zich op dat moment in een bepaald gebied bevinden. Deze manier van verzenden heeft geen last heeft van eventuele drukte op het netwerk. Daarom is dit alarmmiddel stabieler en betrouwbaarder dan sms. Het ontvangen van berichten is gratis en de overheid kan niet zien naar wie de berichten verstuurd zijn.

 

Meer informatie

Ga naar het begin