Lisse daagt Noordwijk uit in het NK Tegelwippen

Dinsdag 30 maart is het jaarlijkse NK Tegelwippen van start gegaan. Lisse gaat de strijd aan met gemeente Noordwijk in (misschien wel) de spannendste derby van het NK. Ook in de rest van het land gaan ruim zestig gemeenten de uitdaging aan: wie verruilt de meeste (tuin)tegels voor groen? Wethouder Kees van der Zwet geeft het goede voorbeeld 'tegels eruit, groen erin': bekijk het filmpje op YouTube.

Met een gezonde portie rivaliteit biedt deze competitie een ludiek alternatief voor de (door corona) nog onzekere sportcompetities. Maar er is ook een belangrijker, gemeenschappelijk doel. Wanneer in heel Nederland tegels plaatsmaken voor gras, bloemperken en geveltuinen, maken we samen onze steden en dorpen meer klimaatadaptief en biodivers. Vanaf 30 maart kan iedereen zijn of haar gewipte tegels aanmelden via nk-tegelwippen.nl/meedoen. Deze worden automatisch opgeteld bij de Tegelstand van de betreffende gemeente. Het NK Tegelwippen loopt tot 30 september 2021.

Bekijk de huidige stand tussen Lisse en Noordwijk

Wat doe ik met overgebleven zand en tegels?

Het is de bedoeling dat u zelf overgebleven materialen afvoert. U kunt het overgebleven zand en de tegels brengen naar de volgende locaties:

  • Tegels: u kunt maximaal 1 kuub tegels per huishouden per jaar naar de gemeentewerf brengen in Lisse, Vennestraat 3. Hier zijn kosten aan verbonden. U betaalt per gewicht. De kosten voor 1 kuub tegels zijn €19,50 inclusief btw.
  • Zand: U kunt uw overgebleven zand niet naar de milieustraat in Lisse brengen. U kunt dit wel naar de firma Otte in Lisse brengen. Het adres is Heereweg 1b Lisse. Hier zijn kosten aan verbonden. U betaalt per gewicht met een minimaal bedrag van € 5,-. Per 1000 kilo betaalt u €39,32 inclusief btw.

Tegels wippen in heel Nederland

Het NK Tegelwippen wordt voor het tweede jaar op rij georganiseerd en vindt plaats in tenminste twintig gemeenten. In het oog springen de spannende derby’s tussen Amsterdam en Rotterdam, Leeuwarden en Groningen, Breda en Tilburg en Zaltbommel en Maasdriel. Ook andere gemeenten wippen erop los: Utrecht, Arnhem, Haarlemmermeer, Oosterhout, Diemen, West Betuwe, Tiel, Hillegom, Lisse, Teylingen, Noordwijk en Veenendaal hebben zich al aangemeld via nk-tegelwippen.nl. Overal worden tegels vervangen voor groen om zo wateroverlast te voorkomen, koelte te bieden in tijden van hitte, water vast te houden bij droogte en de leefruimte voor planten en dieren te vergroten. Bovendien is omgeven worden door groen prettig en goed voor de gemoedstoestand.

“Lisse strijdt tegen Noordwijk… Er is een hoop te winnen. Kom op en doe mee! Tegels eruit, planten erin” - wethouder Kees van der Zwet van Lisse 

Wint Lisse dit jaar de Gouden Tegel?

De gemeente die de meeste tegels per inwoner wipt wint de prestigieuze Gouden Tegel. Ook actieve bewoners die hun (gevel)tuin transformeren maken kans op een prijs: elke maand wordt door een vakjury de Wipper van de Maand uitgekozen. Al deze Wippers zijn genomineerd voor de grote publieksprijs die begin oktober wordt uitgereikt.

Kijk voor meer informatie op de website van het NK-tegelwippen
Of bekijk het filmpje op de Facebookpagina van De Groene Uitdaging

Ga naar het begin