Alle Tuinen Groen

In november 2020 startte de gemeente het project ‘Alle Tuinen groen’ in samenwerking met de buurgemeenten Hillegom en Teylingen, IVN natuureducatie en De Groene Uitdaging. We helpen u graag om uw tuin nog natuurvriendelijker te maken. Het project loopt tot en met oktober 2021. In deze periode organiseren wij diverse activiteiten die u kunnen helpen om uw eigen tuin en leefomgeving te vergroenen.

Het project

Samen vergroenen is waar het om draait bij dit project.Dit doen we door het vergroenen dichtbij huis. Wilt u ook leren wat een levende tuin is en hoe u uw tuin natuurlijker en diervriendelijker maakt? Wilt u graag de natuur een handje helpen en van uw tuin een paradijsje maken voor vlinders, bijen en vogels? We geven u graag tips om uw tuin groener te maken en organiseren een aantal (online) workshops. Zo kunt u meteen aan de slag! Door het groener maken van uw tuin, maakt u uw tuin niet alleen natuurlijker, maar ook diervriendelijker. Hierdoor vergoot u de biodiversiteit in uw tuin.

Tijdens de workshops leert u meer over aanleg en onderhoud van een biodiverse tuin. Heeft u geen eigen tuin maar bent u wel gek op tuinieren? Er is ook de mogelijkheid om een stukje groen te adopteren of misschien is een geveltuin dan iets voor u!

Groen is belangrijk voor iedereen

Veel tuinen zijn helemaal bestraat. Regenwater krijgt zo bijna geen kans meer om de bodem in te zakken. Een groene bodem werkt juist als een soort spons. Bij een groene bodem zakt regenwater sneller in de bodem, waar de vegetatie het gedeeltelijk opneemt en het het grondwater aanvult. Een groenere omgeving heeft niet alleen een positief effect op de biodiversiteit, maar ook op de leefbaarheid en het welzijn van de mens. Onderzoek wijst bijvoorbeeld uit dat kinderen met meer groen rondom de woning gemiddeld hoger IQ hebben en minder gedragsproblemen.

Tuinambassadeurs

Om de gemeente groener te maken, hebben we een aantal tuinambassadeurs. Tuinambassadeurs zijn inwoners met een passie voor groen en tuinen. Zij hebben verschillende trainingen gevolgd en delen hun kennis graag met ander inwoners. Lees meer over de tuinambassadeurs op de website van De Groene Uitdaging of mail ze via tuinambassadeurs@degroeneuitdaging.nl.

Programma

Wil je meer weten over hoe u uw tuin groener maakt? Kijk voor meer informatie op de website van De Groene Uitdaging. Hier vindt u tips om direct aan de slag te gaan en kunt u een interview lezen met een tuinambassadeur. Als we een workshop aanbieden dan kunt u zich op de website aanmelden. De workshops organiseren we online totdat het weer mogelijk is om elkaar persoonlijk te ontmoeten.

Ga naar het begin