Ga naar de inhoud

“…..Volg alle adviezen op en zorg een beetje voor elkaar…..”

Dat was de kop bij een van mijn eerste interviews als burgemeester in het Lisses Nieuwsblad na het uitbreken van het coronavirus. Het interview is bij mij thuis uit de krant geknipt en op een deur gehangen. Ik zie het iedere dag minstens tien keer. Het is een motto dat sindsdien goed in mijn hoofd zit.

6 maanden later

Inmiddels zijn we een half jaar verder. De intelligente lockdown is alweer een tijdje opgeheven en de maatregelen zijn flink versoepeld. De gevolgen van de bestrijding van het coronavirus zijn echter groot. Voor sommige inwoners en ondernemers staat het leven op zijn kop. Ziekte en werkloosheid grijpen hier en daar diep in. Anderen voelen zich eenzaam en in de steek gelaten. Onderlinge contacten zijn sterk versoberd. En dat is voor ons allemaal maar moeilijk te verteren.  

Gezamenlijk

Het aantal besmettingen is in onze regio tot nu toe gelukkig beperkt gebleven. Daar hebben we als inwoners en gemeenschap dan ook veel voor gedaan. Ik vind dat we elkaar daarvoor moeten bedanken. Want sámen is het gelukt om het virus te bestrijden. Een vaccin laat helaas nog even op zich wachten. Dus we moeten daar nog even mee door! Hoe ingrijpend en vervelend dat soms ook is.

Discipline

We weten inmiddels nog niet alles over het virus, maar wel meer dan in het begin. Ik snap heel goed dat er mensen zijn die zich daardoor minder geroepen voelen om zich aan de adviezen 1,5 meter afstand, handen wassen en drukte vermijden te houden. Maatregelen komen door verder onderzoek en ervaring soms in een ander licht te staan. Individuen maken met deze kennis een kansberekening en geloven erin dat zij de dans kunnen ontspringen. Anderen vinden het moeilijk om te leven met alle beperkingen en besluiten dat zij ‘er klaar mee’ zijn. Voor een persoon als individu is dat heel voorstelbaar, maar samen komen we hiermee op een hellend vlak. Risico’s worden daarmee eenzijdig bij een kwetsbaar deel van de bevolking neergelegd. Dat kan niet de bedoeling zijn!

Naar elkaar omzien

Uit een jaarlijks onderzoek van Elsevier blijkt: in Lisse is het fijn wonen. Onze gemeente staat op de 20e plaats! We prijzen ons dorp zelf ook vaak als een fijne woonplek waar mensen nog naar elkaar omzien. Het is dan ook niet voor niets dat Lisse vaak hoog in de rangorde van plaatsen staat waar mensen graag willen wonen. Ik wil dat heel graag zo houden en ik denk u ook. Ook in deze bijzondere tijd. En met iedereen! Dat kan, als we ons daar allemaal voor inzetten. En dus vraag ik u nog even vol te houden. Volg alle adviezen op en zorg een beetje voor elkaar. Het is nog steeds mijn motto.

Lies Spruit, burgemeester

lspruit@lisse.nl

 

Ga naar het begin