Ga naar de inhoud

Hout stoken en het milieu

Een vuurtje stoken kan gezellig zijn, maar het is niet goed voor het milieu en de gezondheid en kan overlast bij u in de buurt veroorzaken. Veel mensen gebruiken inzethaarden of houtkachels om hun huis geheel of deels te verwarmen.

Terraskachels en vuurkorven zijn ook in trek. Helaas levert de houtrook soms ook overlast en extra milieuvervuiling op. Gelukkig zijn er maatregelen die we kunnen treffen om rekening met elkaar te houden. Wij geven u graag een aantal stooktips.

Stooktips voor houtkachel en open haard

 • Stook alleen droog, gekloofd hout van maximaal 7 cm dik. Vochtig hout brandt niet goed en dat geeft extra veel rook en fijnstof. Droog hout geeft meer warmte en minder roetaanslag en schoorsteenbranden. Zelf hout hakken? Hout is goed gedroogd als het twee jaar buiten onder een afdak heeft gelegen. Het hout is droog als het gebarsten is of als de bast loslaat.
   
 • Gebruik nooit geverfd of geïmpregneerd hout (tuinhout): bij verbranding komen zware metalen vrij. Het is daarom verboden om bewerkt hout te verbranden. Ook (spaan)plaat is uit den boze vanwege de lijm die erin zit. Door het stoken van multiplex en spaanplaat kunnen schadelijke stoffen vrijkomen. Voor het stoken van bewerkt hout kunt u een boete krijgen.
   
 • Stook geen papier en karton. Het geeft veel rook en vliegas en is daarom zelfs verboden als brandstof.
   
 • Heeft u een allesbrander? Neem dit woord dan niet letterlijk, want u kunt niet alles verbranden in een allesbrander. Verbrand alleen onbewerkt, droog en schoon hout. Dus bijvoorbeeld geen plastic of geverfd hout. Afval verbranden is verboden.
   
 • Stook niet bij windstil of mistig weer: de rook blijft dan hangen en kan plaatselijk veel luchtvervuiling veroorzaken. Op de website stookwijzer.nu ziet u wanneer u beter niet kunt stoken.
   
 • Wordt het binnen te warm met de houtkachel aan? Stook dan met minder hout en zet even een raam open. Schuif niet de luchttoevoerklep dicht ('smoren'): het hout verbrandt dan niet volledig waardoor er extra veel schadelijke stoffen ontstaan.
   
 • Zet de luchttoevoer in de kachel helemaal open, net als de klep in de schoorsteen. Dat zorgt voor betere verbranding en dus minder schadelijke stoffen.
   
 • Houd ventilatieroosters tijdens het stoken open (of zet een raampje open). Op deze wijze wordt de toevoer van verse lucht en zuurstof niet beperkt en kan het verbrandingsproces optimaal verlopen. Smoren van de toevoer zorgt voor het slechter verlopen van het verbrandingsproces en bevordert het vrijkomen van rook en stank.
   
 • Controleer of u goed stookt: een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen en u ziet bijna geen rook uit de schoorsteen komen. Oranje vlammen en donkere rook geven aan dat de verbranding niet goed is. Zorg in dit geval voor voldoende luchtaanvoer. Kijk af en toe eens buiten hoe de rook uit uw schoorsteen eruit ziet. Gekleurde rook (ook witte) duidt erop dat de verbranding slecht is. De vlam in de houkachel moet heldergeel zijn en niet flakkeren.
   
 •  Laat tenminste één keer per jaar de schoorsteen vegen door een erkend vakman.
   
 • Stook niet iedere dag en zeker niet langer dan vier uur op één dag. Zo blijft u vrienden met de buurt.
   
 • Bij het aansteken van de kachel kunt u het beste de Zwitserse methode gebruiken. Op het internet zijn veel filmpjes terug te vinden met tekst en uitleg hierover.
   
 • Temper het vuur niet door de luchtaanvoer van de houtkachel dicht te draaien of te schuiven. Door onvolledige verbranding van het hout komen meer schadelijke stoffen vrij. Vul het hout - als het te warm wordt - gewoon minder vaak bij.
   
 • Steek het houtvuur aan met aanmaakblokjes en -houtjes.
   
 • Zorg voor voldoende luchttoevoer; zet ook de uitlaatklep van kachel of open haard helemaal open.
   
 • Kies de juiste haard/kachel voor de ruimte die u wilt verwarmen. De gespecialiseerde verkoper kan u hierover informeren.
   
 • Laat uw schoorsteen en rookkanaal goed afstemmen op uw haard of kachel. Dat is belangrijk voor uw eigen gezondheid en het voorkomen van schoorsteenbranden. De erkende installateur kan u verder helpen.
   
 • Laat een houtvuur vanzelf uitbranden.


Overlast door stoken

Schone rook bestaat niet; dat betekent dat er altijd geurhinder, gezondheidseffecten en roetneerslag kunnen optreden. Een op de tien Nederlanders heeft last van geurhinder door het stoken van open haarden en houtkachels.

Voor mensen met COPD of een andere long- of luchtwegaandoening gaat het verder dan overlast; dan is er sprake van gezondheidsproblemen. Door goed stookgedrag (zie tips) kunnen we voorkomen dat we anderen overlast en schade berokkenen.

Is hout stoken slecht voor het milieu?

Houtkachels en open haarden veroorzaken luchtvervuiling, zoals fijnstof, koolwaterstoffen (PAK’s) en koolmonoxide. Sinds 1990 is de uitstoot van fijnstof door industrie en het verkeer flink afgenomen, maar de hoeveelheid fijnstof van particulieren is gelijk gebleven.

Een bijkomend nadeel daarvan is dat de fijnstof afkomstig van open haarden en houtkachels vrijwel altijd in de buurten en wijken terecht komt. Van alle soorten kachels is de pelletkachel het minst schadelijk voor het milieu. Deze kachels branden op houtkorrels en zijn 95% schoner dan open haarden en houtkachels.

Meer weten?

Bezoek onderstaande websites:

Ga naar het begin