Energielabel woningen

Hoe zit het met het energielabel van uw woning?

Inmiddels hebben alle woningen in Nederland een voorlopig energielabel gekregen. Aan de hand van dit energielabel kunt u zien of een woning veel of weinig energie verbruikt. Daarbij is het A-label het energiezuinigst en valt er bij een G-label nog een hoop te verbeteren.

Op het energielabel staat ook welke energiebesparende maatregelen in de woning mogelijk zijn. Denk aan dubbel glas plaatsen of isolatie van het dak. De voorlopige labels zijn gebaseerd op een inschatting aan de hand van het bouwjaar en andere gegevens. In de praktijk kan dit voorlopige label afwijken van de werkelijke situatie, bijvoorbeeld door duurzame maatregelen die in de loop van de tijd zijn genomen.

 Zoek het energielabel van je woning voorlopig hier. 


Woning kopen of verkopen

Het voorlopige label moet worden omgezet naar een definitief label zodra u de woning gaat verkopen of wanneer het om nieuwe verhuur gaat. Wanneer u opzoek bent naar een nieuwe woning, is het natuurlijk fijn om direct te kunnen zien welke energieklasse een woning heeft. Hoe hoger de klasse, hoe lager de energierekening en hoe hoger het wooncomfort.

 

Definitief energielabel

Het voorlopige label definitief maken kan online en kost maximaal een paar tientjes. Wanneer dit label ontbreekt bij de verkoop of verhuur, dan riskeert u een boete van 170 euro voor natuurlijke personen en als rechtspersoon zelfs 340 euro. U kunt het definitieve energielabel aanvragen. Hier kunt u online de gegevens controleren en aanpassen. Er zijn overigens uitzonderingen, waarbij een energielabel niet verplicht is. Bekijk hier de uitzonderingen.
 

Nieuw energielabel vanaf 1 januari 2021

Het energielabel gaat veranderen. De grootste verandering is voor het energielabel voor woningen. Vanaf 1 januari 2021 maakt u hiervoor een afspraak met een energieadviseur. Deze komt bij u thuis langs. Kijk voor meer informatie hierover op de website van de Rijksoverheid.

 

Bespaar op energie!

Wilt u meer grip op de energierekening en gratis advies over het energieverbruik? Dan kunt u een afspraak maken met een van de vrijwillige energiecoaches van de gemeente. 

Meer informatie vindt u op de website van de energielabel en van de rijksoverheid. 

Ga naar het begin