Interviews Covid en ik

''Er zijn nog genoeg goede ideeën in Lisse''

Monique van der Weijden, contactfunctionaris wijken en verenigingen:

Contactfunctionaris “Ja, zo heten wij tegenwoordig”, lacht Monique van der Weijden, in Lisse misschien beter bekend als buurtregisseur. Het is haar taak om signalen uit Lisse op te pikken en inwoners met ideeën op weg te helpen. Wie plannen heeft om met de buurt een verloren stukje plantsoen om te toveren tot pluktuin kan bij Monique of een van haar collega’s terecht. “De uitvoering doe je dan zelf met je buurtgenoten, maar wij begeleiden je binnen de gemeentelijke organisatie en helpen je om via fondswerving of crowdfunding aan financiën te komen.”

De corona-uitbraak in maart 2020 betekende dat bijna alle projecten van Monique stil kwamen te liggen. Vorig jaar was er het winnende ‘Beste idee van Lisse’ van Erwin Roks, om jongeren en ouderen via de wereld van de elektrotechniek met elkaar in contact te brengen. “Ze hebben lessen op De Waterval kunnen geven, maar de integratie tussen jong en oud kon jammer genoeg niet doorgaan. Hopelijk later nog”. De tweede editie van de ideeënwedstrijd leverde ook een winnaar op: het buurthuis Salvatori, met een ontmoetingsprogramma tussen statushouders en autochtone inwoners, onder de titel ‘Together is better’.  Maar ook dit initiatief wacht nog op uitvoering.

“Wat je via zo’n ideeënwedstrijd ziet is dat er in Lisse nog genoeg goede ideeën zijn”, zegt de contactfunctionaris optimistisch. “Alleen de uitvoering; dat kan nu even niet. Er was zoveel dat we hebben georganiseerd, maar ook weer hebben afgelast. Denk aan de Opschoondag en NL Doet! Op een gegeven moment dacht ik: ‘nu stop ik maar even…’.”

Zoals voor zovelen ging ook het ambtelijke leven van Monique van der Weijden medio 2020 digitaal verder. Nu brengt ze het grootste deel van de dag door achter de laptop op haar eigen keukentafel. “Ik geef digitaal trainingen aan ambtenaren van gemeenten in Zuid-Holland op het gebied van de nieuwe Omgevingswet, waarvan de invoering overigens ook is uitgesteld.”

Van der Weijden maakt daarnaast deel uit van een team dat de burgemeester adviseert over de uitvoering van coronamaatregelen. Super actueel zijn de openingstijden van winkels en het ‘click en collect’-systeem (in goed Nederlands: bestel- en afhaalsysteem). “Samen met de contactfunctionaris ondernemers moeten we ervoor zorgen dat ‘click en collect’ volgens de regels gebeurt. En dan wordt er niet direct gewaarschuwd en bekeurd, maar we informeren vooral over hoe het in de uitvoering dan wel moet. De ondernemers zijn toch al zo hard getroffen door de coronacrisis.”

Wat staat er in Lisse nog op stapel? “We willen sommige plekken wat aantrekkelijker maken voor de jeugd, zodat de recreatie een beetje die kant op schuift. Er is ook een leuk initiatief van omwonenden van Berkhout voor een nieuwe speelplek bij het zorgcentrum. Een leuke ontmoetingsplek voor jong en oud met een schaaktafel, voor wie durft!”

Ga naar het begin