Interviews Covid en ik

"Er gebeurt zoveel met je lichaam als je lacht"

Interview met Alida van Leeuwen, lachpsycholoog

In haar studieboeken psychologie kon Alida van Leeuwen (50) niets vinden over meditatie en lachen; daarom verdiepte ze zichzelf maar in de lach, de ontspannende, bevrijdende lach. Ironisch genoeg had dat alles te maken met het feit dat ze eigenlijk een beetje een tobberig karakter heeft. “Ik kan me echt overal zorgen over maken”, zegt ze. Nu gaat Alida alweer een tijdje mee als lachpsycholoog en docent lachyoga.

“Als psycholoog verdiepte ik me vooral in wat er in de hersenen gebeurde. Maar er gebeurt zoveel met je lichaam als je lacht. Je gaat er bij voorbeeld alleen al dieper door in- en uitademen. Je gebruikt zoveel spieren als je lacht. Ze zeggen niet voor niets ‘slap van het lachen’. Als je de slappe lach hebt, kun je soms niet meer op je benen staan van het lachen.”

Het is wel een beetje vreemd om met een groep mensen zomaar te gaan zitten lachen, vindt ze zelf ook. Menig cliënt voelt zich er ongemakkelijk bij. Daarom gebruikt Alida technieken uit de lachyoga als hulpmiddel. Voor je hersenen maakt het niet uit of je echt lacht of doet alsof. In beide gevallen daalt het aantal stresshormonen in je bloed. Als het aan Alida en haar collega’s ligt wordt er – ook in tijd van corona – meer gelachen in Nederland. Nu even niet in groepsverband, want bij het lachen haal je zelfs het onderste druppeltje nog uit je longen. Maar lachen is belangrijk; we moeten het blijven doen en qua lachen zijn we er als volwassenen slecht aan toe. Kinderen lachen zelfs wel 300 keer per dag; volwassenen nog geen 15 keer.

Hoe staat de lachtherapeute tegenover stimulerende middelen, zoals cabaret en zang. “Ja, zeker doen”, zegt ze, ”kijk desnoods naar een programma als ‘Funniest Home video’s’. En blijf het kijken! Laat het toe, alsof je het voor de eerste keer hoort en ziet. Herhaling is belangrijk. Kinderen vinden het helemaal niet vervelend om iets voor de 2e of 3e keer te horen. Ze blijven het leuk vinden.” 

In haar eigen leven werkt Alida – voor de gelegenheid getooid met een doorzichtig mondkapje - nu zoveel mogelijk van het ene positieve bericht naar het andere. Als ze buiten fietst of wandelt, groet of zwaait ze naar zoveel mogelijk mensen. “Dat is fijn om te doen; 9 van de 10 mensen krijgen er een glimlach van op het gezicht.” Het zijn de kleine dingen die ’t hem doen. Vandaag maakt ze zich vrolijk over de stroopwafels die haar man – mantelzorger voor zijn moeder – als bedankje kreeg toegestuurd door Welzijnskwartier. “Dat is toch enig.”

Ga naar het begin