Ga naar de inhoud

Dit kost €85.000,- per jaar (Kees van der Zwet)

Afgelopen weekend kreeg ik via de burgemeester een mail doorgestuurd van een boze en teleurgestelde inwoner. Het was weer raak. Voor de zoveelste keer was er sprake van afval naast de ondergrondse afvalcontainers aan de Westerdreef, een bekende ’hotspot’. Het ging om tuinstoelen, een tapijt, een lampenkap en andere rotzooi. Gewoon neergezet, ondanks onze acties en maatregelen, waaronder de inzet van de afvalcoach, brieven aan omwonenden en verhuurders en het herinrichten van de locatie.

Irritatie

De inwoner die mailde vroeg zich af of mensen nu ook bij een verhuizing rommel gaan storten naast de afvalcontainer. Ik snap zijn vraag en zijn irritatie volledig. Als we grof huishoudelijk afval hebben, kunnen we dit zonder kosten naar de milieustraat aan de Vennestraat brengen. Maar dat is blijkbaar voor sommige inwoners teveel moeite. De dader van de dump ligt zoals gewoonlijk op het spreekwoordelijke kerkhof: we weten niet wie de spullen heeft neergezet. 

Onnodige kosten

Helaas komt dit gedrag vaker voor, ook bij andere milieuparken en in de openbare ruimte. Het gevolg hiervan is dat de rotzooi uiteindelijk in opdracht van de gemeente moet worden opgeruimd. En u begrijpt, dat vraagt menskracht en daarmee geld. Dit zijn onnodige kosten die wij met z’n allen betalen.

Afvalstoffenheffing

Jaarlijks kost dit ons op basis van de laatste gegevens meer dan € 70.000 ex btw per jaar. Inclusief btw is dit € 85.000. Deze kosten zijn onderdeel van de jaarlijkse afvalstoffenheffing. Als we dit bedrag berekenen over de circa 10.000 Lissese huishoudens betaalt ieder gezin onnodig ongeveer 8 euro vanwege de acties van enkelen. De goeden moeten lijden onder de kwaden en voor mij is dat onacceptabel. 

Lastig

Maar wat kunnen we eraan doen? De afvalcoach kan alleen iets doen als we weten wie het heeft gedaan. Op iedere hoek van de straat een BOA is ook geen oplossing. Zo’n samenleving willen we niet en het zou meer kosten dan het oplevert. Het alternatief is cameratoezicht. Maar ook dat kost geld en er moeten aanpassingen voor worden gedaan in de regelgeving. Bovendien raakt dit de privacy van goedwillende inwoners. 

Breng het weg

Ik vraag me echt af hoelang we bereid zijn om te betalen voor het gedrag van anderen. Zelf vind ik het steeds moeilijker te verkopen. En ik blijf maar denken: zo ingewikkeld is het toch allemaal niet? Breng je grofvuil weg naar de milieustraat! Misschien weet niet iedereen dat dit de bedoeling is en daarom gaan we voor de duidelijkheid borden plaatsen bij de locatie aan de Westerdreef. Tot slot van mijn kant de oproep om mensen aan te spreken als we zien dat het niet goed gaat. Hopelijk helpt dat ook!

Kees van der Zwet, wethouder
k.vanderzwet@lisse.nl

Ga naar het begin