Ga naar de inhoud

Respect II (Kees van der Zwet)

Ook dit jaar was er geen kerkbezoek op kerstavond. Ik heb het gemist, ook al ben ik geen frequent kerkbezoeker. Het is voor mij een moment van bezinning en reflectie in een prettig nostalgische sfeer. Dit keer heb ik thuis mijn gedachten laten gaan over het afgelopen jaar. Dat stond in het teken van aanpassen vanwege corona. Bijvoorbeeld toen ik op vakantie was in Spanje. Ik paste me aan de regels aan en ik heb dan ook geen discussie gevoerd over de zin of onzin van het mondkapje. Die deed ik op in winkels en op weg naar mijn plek op het terras. 

 

Onverwachte lockdown

Vorig jaar was er ook geen mis op kerstavond. Ik schreef toen een column met de titel Respect. Ik schreef over de vrije keuze om je al dan niet te laten vaccineren tegen corona. Inmiddels zijn we een jaar verder. Velen van ons hebben zich inmiddels laten vaccineren en wachten momenteel op hun boosterprik. Wat ik vorig jaar niet kon bevroeden, is dat we nu opnieuw in een lockdown zitten. Dit treft onder meer de horeca, kappers, de ‘niet-essentiële’ winkels en de sportscholen. Zij zijn de grote verliezers en verdienen onze steun als ze straks weer open mogen. Meteen lokaal inkopen doen dus, zodra het weer kan!

 

Kansen

Hier tegenover staan de supermarkten en winkels die wel open zijn. Die doen het nu juist erg goed. Evenals grote delen van onze economie. Ondanks verstoringen in de wereldeconomie en ondanks de lockdown herstelt deze zich boven verwachting. Of misschien is het ook wel als gevolg ervan, door de kansen die ondernemers hebben weten te pakken. Het aantal openstaande vacatures is in tijden niet zo hoog geweest. Het aantal werkzoekenden in tijden niet zo laag.

 

Leven

Het is zuur dat we nu in onze vrijheid beperkt worden. De schoolgaande kinderen hebben een week extra vakantie, maar er zijn geen leuke uitstapjes mogelijk. De jeugd kan niet feesten. Kerst mocht met maximaal vier volwassen bezoekers. Door mijn booster nog dit jaar te halen, hoop ik een kleine bijdrage te leveren aan het snel beëindigen van de lockdown. Zodat we weer een beetje kunnen leven. Want daarvoor zijn we tenslotte op aarde.

 

Respect

Wat iemands keuze ook is, respect is belangrijker dan ooit. Misschien werkt iemand die zich niet laat inenten wel extra hard aan zijn gezondheid. Misschien houdt hij zich wel heel goed aan de maatregelen. Dat verdient ook respect. Mijn wens voor het nieuwe jaar is dan ook wederzijds respect. Dat we naar elkaars argumenten luisteren en mensen in hun waarde laten. We hebben dat echt nodig in deze lastige tijden.

 

Ik wens u mede namens de overige collegeleden een gezond en voorspoedig 2022!

 

Kees van der Zwet, wethouder

k.vanderzwet@lisse.nl

Ga naar het begin