Ondernemen in crisistijd 

De afgelopen weken hebben we gezien hoe het coronavirus zich in korte tijd heeft verspreid. Was het eind 2019 alleen nog iets van China, in no time verplaatste het zich vervolgens naar Europa en de rest van de wereld. Leek het eerst nog een griep, inmiddels spreken we over een heuse pandemie. Bizar hoe het leven van werkelijk iedereen –en zeker van veel ondernemers- er ineens heel anders uitziet.  

Maatregelen

Even hoopten we dat het virus in Nederland goed beheerst en ingedamd kon worden. Inmiddels weten we beter, ook hier moeten we eraan geloven. Na de oproep om geen handen te schudden, zijn de horeca en  scholen inmiddels gesloten. We kunnen niet meer bij opa en oma op bezoek en de onderlinge contacten gaan meer dan ooit via de moderne media. We werken thuis en als we de straat op gaan, moeten we minimaal anderhalve meter afstand van elkaar houden. Terecht, want Zuid-Europese toestanden in de zorg moeten we echt zien te voorkomen. 

Belangrijke beroepen

Het is dit virus gelukt om een complete maatschappij te ontwrichten. En juist nú zien we helder welke beroepen noodzakelijk zijn om de samenleving te laten functioneren. Van de mensen in de gezondheidszorg, tot de politie en ook de vuilnisman. Zij zorgen er in deze dagen voor dat de samenleving overeind blijft. 

Economische crisis

Ook ik was ooit ondernemer en ik heb van dichtbij de effecten gezien van de aanslagen op 9 september (9/11) en de kredietcrisis. Grote bedrijven en kleine zelfstandigen werden erdoor geraakt. Nu zien we dat ook weer gebeuren. Er is sprake van een economische crisis die nagenoeg het volledige bedrijfsleven raakt, inclusief toeleveranciers en ZZP’ers. Is het niet nu, dan over een tijdje. 

Grote uitdagingen

Het zal je maar gebeuren, dat je je bedrijf moet sluiten vanwege de gezondheidsrisico’s. Het is natuurlijk nodig, dat weten we, maar het is wel uitermate pijnlijk voor alle betrokkenen. En al hoef je (nog) niet te sluiten, het kan een uitdaging zijn om ervoor zorgen dat iedereen 1,5 meter uit elkaar blijft. Hoe dan ook staat bijna iedereen voor een enorme opgave de komende tijd. 

Een vangnet

Bedrijven moeten nu zoveel mogelijk hun uitgaven en kosten beperken. Dat betekent dat mensen op straat komen te staan en dat ZZP’ers hun werk en inkomen verliezen. Het is nogal wat. Daarom is het goed dat het Rijk en de banken een financieel vangnet spannen voor wie het nodig hebben. Dat stelt mij enigszins gerust. Want als deze crisis voorbij is, hebben we de ondernemers hard nodig om de economie weer op gang te helpen. Hun inventiviteit en ondernemerszin komen dan meer dan ooit van pas! 

Kees van der Zwet

k.vanderzwet@lisse.nl

Ga naar het begin