Alle hens aan dek!

Nog niet zo lang geleden waren er in Lisse relatief weinig besmettingen. Het aantal liep de afgelopen weken echter snel op. Veel inwoners merken nu echt wel wat van het coronavirus. De zelfgekozen bubbels blijken kwetsbaar. Ook jongerengroepen zijn niet immuun. Er wordt op grote schaal getest. Ik kan niet genoeg benadrukken dat het belangrijk blijft om je aan de maatregelen te houden. Ook al ken je niemand die corona heeft en denk je onkwetsbaar te zijn. Want je doet het niet alleen voor jezelf, maar vooral voor anderen!

Begrip is het halve werk

Ik sprak een paar weken geleden met een brugklasser die een hartstochtelijk pleidooi hield voor het dragen van een mondkapje. Niet alleen voor zichzelf, maar vooral voor anderen. Ze had coronaervaring omdat haar moeder besmet was geweest. Ik begreep haar verhaal. En ze is geen uitzondering. Het leerde mij dat deze tijd niet zomaar aan kinderen voorbijgaat. Ik gun de jongeren van harte een andere ervaring, maar helaas is de realiteit anders.

Een veelheid aan ervaringen

Veel mensen doen hun best. Maar het duurt lang. Een deel van onze inwoners zit in een isolement, soms met schrijnende ervaringen. Activiteiten zijn afgezegd. Onze zorgsector staat onder druk. Mantelzorgers hebben het zwaar. Er zijn te weinig contacten en er is teveel afstand. Ook voor mensen die thuis moeten werken. Er zijn meer zorgen en soms is er zelfs angst in families en gezinnen. De digitale samenleving gaat aan een aantal mensen voorbij. Dat is niet wat we gewend zijn en hoe we het willen. Zeker niet in Lisse.

Grote gevolgen

De meeste mensen houden zich aan de maatregelen. Een restauranteigenaar die afgelopen periode alle regels heeft nageleefd, zit nu vanwege de gedeeltelijke lock down toch thuis. Hij is daar boos over. Er zijn er ook die zich niet aan de maatregelen houden. Wat dacht u van de supermarkteigenaar die vol ongeloof naar de grote mond van -naar zijn zeggen vooral- oudere mensen moet luisteren als hij of zijn jonge personeel vraagt om het houden van afstand. De politie heeft ook wel wat beters te doen dan het kat- en muisspel met jongeren rond verboden thuisfeestjes en een illegale muziekparty in het bos. Het is noodzakelijk dat we ons samen teweerstellen tegen het virus.

Houd je aan de maatregelen

Het aantal besmettingen moet naar beneden. Ik vraag u met nadruk om u aan de maatregelen te houden. Vermijd drukte, houd 1,5 m afstand, was uw handen en werk thuis. Zo kunnen we op den duur terug naar een samenleving waarin we elkaar weer kunnen ontmoeten en steunen. We moeten er samen doorheen! Nog steeds. Het is alle hens aan dek!

Lies Spruit, burgemeester
lspruit@lisse.nl

Ga naar het begin