We willen zwemmen!

‘Lekker zeg, had je het zwembad niet kunnen sluiten tijdens de eerste lockdown?’ ‘Ik baal hier echt van Jeanet.’ ‘Nou, daar gaan de zwemlessen!’ ‘Wat een prutsers bij de gemeente. Dat moeten wij als inwoners zeker weer betalen.’ Dit is een greep uit de reacties die ik heb gekregen nadat bekend werd dat zwembad de Waterkanten dicht moest wegens herstelwerkzaamheden. Helaas bleek ook nog dat heropening op 1 oktober niet gehaald kon worden.

Lekkage

Bij oplevering van het zwembad in 2015 was bekend dat er nog diverse openstaande restpunten opgelost moesten worden. Die zijn opgelost in de afgelopen jaren, behalve één: het lekwater in de kelder. Verder zijn er in de tussentijd helaas nieuwe gebreken aan het licht gekomen, zoals loslatende tegels in de zwembaden. De tegels naast de zwembaden bleken van matige kwaliteit.

Herstelwerkzaamheden

De herstelwerkzaamheden zijn op 19 juli 2020 gestart met het laten leeglopen van de baden. Daarna werden de werkzaamheden punt voor punt uitgevoerd. 1 oktober had alles
klaar moeten zijn. Iedereen keek er naar uit. Maar ineens werden er weer nieuwe mankementen ontdekt. Die kwamen aan het licht na het aanbrengen van een goed werkend waterslot. Er bleek nog steeds sprake van een lekkage, veroorzaakt door een slechte waterdichtheid van de betonbak van het zwembad.

Tegenvallers

De betonbak is meerdere malen geïnjecteerd met een hars om de lekkages te stoppen. Dat is ingewikkeld werk en helaas is daarbij schade ontstaan. Er was ook een probleem met de voegen, nog vanuit de bouw. Daar is een oplossing voor, maar het zijn natuurlijk fikse tegenvallers.

Resultaten

Er is hard gewerkt om resultaten te bereiken. Zo zijn er tegels en vloeren vernieuwd en natuurlijk is er alles aan gedaan om nieuwe lekkages in het vervolg te voorkomen. Ook het legionellaprobleem is verholpen. Daar ben ik heel blij om, al neemt het niet de teleurstelling van de lange sluiting weg. Ik begrijp de reacties van inwoners dan ook goed.

Consequenties

De financiële consequenties worden in beginsel verhaald op de VOF De Waterkanten. Naast de kosten voor de herstelwerkzaamheden betalen zij de gemeente vanaf 1 oktober
2020 een boete per dag dat het zwembad later opent. Zo hadden we dat contractueel afgesproken. Uiteraard hebben we daarnaast onze ontevredenheid kenbaar gemaakt over het feit dat het allemaal langer duurt dan gepland. Een geluk bij een ongeluk is dat er ook problemen zijn verholpen waar we anders pas later achter gekomen waren.

Positief

De gemeente zet zich er 100% voor in om alles in orde te krijgen. Het gemeentelijk team doet geweldig werk en zit er bovenop. Het zwembad is inmiddels weer open, al is het werk nog niet helemaal af. Ik hoop dat het water de teleurstelling snel van ons afspoelt!

Jeanet van der Laan,
Wethouder

Ga naar het begin