Ga naar de inhoud

Op weg naar een klimaatneutrale gemeente in 2050

Heeft u deze maand ook de klimaattop in Glasgow gevolgd? De wereldleiders vergaderden in Schotland over maatregelen om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Zo is er besloten dat het gebruik van fossiele brandstoffen in de hele wereld wordt afgebouwd. Dit is weer een kleine stap verder in de goede richting naar een duurzame wereld. Ook lokaal werken we natuurlijk aan een klimaatneutraal Lisse. Dat doen we stapsgewijs.

Lokale Energiestrategie

De overgang naar duurzaam energiegebruik -ook wel energietransitie genoemd- is een grote opgave. We willen die in overzichtelijke stappen met elkaar realiseren. De ambitie van de gemeente is om in 2050 klimaatneutraal te zijn. De plannen op energiegebied nemen we op in de Lokale Energiestrategie (LES). De gemeenteraad behandelt de LES begin volgend jaar. 

Wind en zon

In 2050 willen we dat energie van de wind en de zon alle benodigde elektriciteit opwekt. In het geval van zonenergie heb ik het dan natuurlijk over zonnepanelen op de daken van woonhuizen en bedrijfspanden. Verder onderzoeken we de mogelijkheid van windturbines en zonnevelden in onze gemeente, omdat daarmee grootschalig duurzame energie kan worden opgewekt. 

Van het gas af

Het is de bedoeling dat we in 2050 volledig van het aardgas afgestapt zijn. Vooruitlopend daarop zetten we in op het goed isoleren en verduurzamen van huizen, kantoren en winkels. Goede isolatie zorgt ervoor dat we minder energie verbruiken, wat ook gunstig is voor de energierekening. Bij verduurzamen kunt u denken aan de aanschaf van een warmtepomp, die na een aantal jaar ook voordeel oplevert.

Aardwarmte

Zoals gezegd willen we op de lange termijn van het gas af stappen. Daarvoor moet er wel een geschikte alternatieve warmtebron voorhanden zijn. Aardwarmte blijkt in onze regio heel kansrijk te zijn als vervanger van gas. Momenteel lopen er allerlei onderzoeken naar de beschikbaarheid van duurzame warmtebronnen in de Duin- en Bollenstreek. De komende jaren wordt per wijk duidelijk welke warmtebron geschikt is en wanneer deze in de plaats van het aardgas kan komen.

Stekkerauto’s

Ook het autorijden gaat op den duur veranderen, omdat benzine en diesel fossiele brandstoffen zijn. Er verschijnen steeds meer elektrische en hybride auto’s in het straatbeeld. Als gemeente willen we dit faciliteren door meer elektrische laadpalen in de openbare ruimte mogelijk te maken. De stekkerauto heeft de toekomst.

Helpt u mee?

Voor de komende dertig jaar is er dus nog genoeg werk aan de winkel. Voor de energietransitie hebben we de medewerking van iedereen nodig: inwoners, bedrijven, organisaties en instellingen. Is uw huis al goed geïsoleerd en duurzaam verwarmd? Helpt u ook mee? Voor slimme en voordelige tips kunt u terecht bij de energiecoaches van de gemeente via de website De groene Uitdaging

Jeffrey van Haaster, wethouder

j.vanhaaster@lisse.nl

Ga naar het begin