Financieel veilig ouder worden

Het is 15 juni. Ik ben net terug van een echt, ‘live’ persmoment. Het was even wennen: verspreid met elkaar in gesprek. Natuurlijk zijn ook de foto’s verantwoord op gepaste afstand genomen. Het was voor een goede zaak. Het moment is bewust gekozen, op de internationale dag tegen ouderenmishandeling. Zeer belangrijk om daar aandacht voor te hebben. Een veelvoorkomende vorm van ouderenmishandeling is financieel misbruik. 

 

Maak het bespreekbaar

In de Bollenstreek is een Lokale Alliantie actief om deze vorm van misbruik bespreekbaar te maken en tegen te gaan. De Rabobank is hierin heel actief en vraagt vandaag extra aandacht door onder andere het aanbieden van een informatiepakket vanuit het ministerie. Ik mocht vandaag de eerste box ‘Financieel veilig ouder worden’ in ontvangst nemen. De rest van de dag worden de informatieboxen op allerlei plekken aangeboden om dit onderwerp onder de aandacht te brengen. Onder andere welzijns- en zorgorganisaties en sociale teams krijgen de box. Het is belangrijk om met elkaar samen te werken. Om te signaleren waar mogelijk sprake is van misbruik. Alle partijen kunnen daaraan bijdragen. 

 

Maak afspraken

Op het onderwerp rust een stevig taboe. Het gaat om kwetsbare mensen zonder groot netwerk en de dader is vaak een familielid of bekend vertrouwenspersoon. De afhankelijkheids- of gevoelsrelatie maakt het misbruik extra lastig te bespreken, laat staan doorbreken. Het is ook iets wat er langzaam in sluipt. De Rabobank heeft een slimme tip: maak afspraken over de financiële huishouding. Open bijvoorbeeld een boodschappenrekening waar niet al teveel geld op hoeft te staan. Als ik de box doorkijk, zie ik nog veel meer waardevolle informatie. Het kiezen van vertrouwenspersonen bij het afsluiten van je testament of het aanvragen van een onafhankelijke mentor zijn daar voorbeelden van. 

 

Blijf alert op babbeltrucs

Er zit ook een folder bij over financieel misbruik door onbekenden. U kent vast wel de babbeltruc. Het begint bij aanbellen. Met zielige verhalen of door zich voor te doen als medewerker van een bank, de thuiszorg of andere instantie proberen onbekenden een ingang te vinden. Tips zijn: wees niet te goed van vertrouwen en houd deuren zoveel mogelijk gesloten. Blijf alert en kalm en durf naar legitimatie te vragen. Want schijn bedriegt. Zelfs moeders met kinderen, mannen in nette pakken of mensen in werkkleding kunnen oplichters zijn. Bedenk altijd: bedrijven maken afspraken en verschijnen niet zomaar.

Financieel misbruik...schandalig! Gelukkig zijn er veel tips om het tegen te gaan. Ik hoop dat de box breed verspreid wordt. En heeft u ouderen in uw omgeving? Bespreek het onderwerp dan met ze en geef de tips alstublieft door.

 

Jolanda Langeveld, wethouder

j.langeveld@lisse.nl

 

 

Ga naar het begin