Ga naar de inhoud

Oud brood (Kees van der Zwet)

Onlangs ging ik na een gezellig avondje bij mijn zus met mijn moeder naar huis. Mijn zus woont in een van de flats in de Poelpolder. Op de galerij stond een bewoner in nachtkleding met een brood onder zijn arm eendjes te voeren. Op dat moment ben ik er zonder een opmerking over te maken langsgelopen.

Aandoenlijk

Eendjes voeren, wie kent het niet van vroeger? Het was aandoenlijk om die beestjes van zo dichtbij te zien eten. Op het eerste gezicht lijkt het dan ook een heel onschuldig iets. Maar is dat ook zo? Als al het brood door de eenden wordt opgegeten, is er op zich weinig aan de hand. Hoewel van nature het recht van de sterkste geldt. Zwakke dieren gaan eerder dood. Door dieren te voeren, grijpen wij mensen eigenlijk in in een natuurlijk proces. Misschien heeft dat op termijn wel nadelige gevolgen, zoals veel te veel eenden in de buurt.

Ongedierte

Maar nu het scenario waarin de eenden níet al het brood opeten. Dan kan het voeren echt een ongewenst bijeffect hebben. Dan voeren we namelijk niet de eenden, maar dieren als ratten en muizen. U denkt misschien, op een etage zal je daar niet snel last van hebben, maar helaas is de praktijk toch anders. Door het goed bedoelde voeren van de eenden ontstaat niet alleen overlast van eenden, maar ook van ongedierte. Zelfs op etages.

Bewustzijn

Na die avond bij mijn zus heb ik mijzelf de vraag gesteld of ik de betreffende flatbewoner had moeten aanspreken. Of ik hem had moeten vertellen over de mogelijke gevolgen van het delen van zijn oude brood met de eendjes. Gezien het tijdstip, ’s avonds laat, had ik ervoor gekozen om het niet te doen. Toch had ik het misschien wel moeten doen, want ik denk dat mensen zich helemaal niet bewust zijn van de mogelijke gevolgen. Muizen in huis, ratten in de flat.

Vogels

Hetzelfde geldt voor het voeren van meeuwen en duiven. Ook daar merken we al jaren de effecten van. Ze zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld en ze kunnen heel veel overlast geven. Dat heeft te maken met afval op straat, maar zeker ook met het voeren van deze dieren. Dingen waarop we elkaar wat mij betreft echt wat meer mogen aanspreken.

Croutons

Ik stel voor dat we de natuur wat meer zijn gang laten gaan. Kortom: dieren niet voeren, maar ze zelf hun eten laten vinden in de natuur. Zeker in periodes waarin er volop voedsel voor ze te vinden is. Want hoe leuk het ook is, die eenden of vogels die dagelijks bij je op bezoek komen, het voedsel trekt ook ongedierte aan. Iets om je van bewust te zijn. Help pas als het heel hard vriest, wanneer dieren verhongeren omdat ze geen eten kunnen vinden. Wat je dan met je oude brood moet doen als je het niet wilt weggooien? Als tosti of croutons is het vaak nog prima eetbaar.

Kees van der Zwet, wethouder

 

Kees van der Zwet, wethouder

k.vanderzwet@lisse.nl

Ga naar het begin