Steunpilaren

Aan mij de eer om de laatste column van het jaar te schrijven. Meestal ben ik in deze periode bezig met het schrijven van mijn nieuwjaarstoespraak. Ik kijk dan terug op het oude jaar en kondig de goede voornemens van de gemeente voor het nieuwe jaar aan. Maar er zijn dit jaar geen nieuwjaarsrecepties. Corona maakt alles anders. Geen toespraken dus.
 

Gesprekken

Om toch aandacht aan de jaarwisseling te besteden, heb ik filmpjes opgenomen met allerlei inwoners om samen terug te kijken op 2020. Ik heb –op afstand- aan leerlingen van een brugklas op het Fioretti gevraagd hoe zij het afgelopen jaar beleefd hebben. Zo ook aan een raadslid, ondernemer en de wijkagent. Dat waren bijzondere gesprekken. U ziet de opnamen binnenkort op social media en in uitzendingen van Bollenstreek Omroep.
 

Passie en aandacht

Graag had ik ook met zorgmedewerkers zo’n filmpje opgenomen. De landelijke media doen daar echter al iedere dag verslag van. De zorg is daarnaast veel te druk. Door het leveren van alle gewone zorg aan inwoners en aan iedereen die met de besmettingen van het virus te maken heeft. Dat doen alle medewerkers met grote inzet en passie. Dat mocht ik zelf dit jaar ook ervaren. Een van mijn naasten moest middenin de eerste lockdown plotseling met de ambulance naar het ziekenhuis. Ik kon niet mee, maar de verpleegkundigen belden mij zorgzaam ieder half uur om te vertellen hoe het ging. Het kwam goed. Deze aandacht is mij heel erg bijgebleven en ik weet zeker dat die er ook was voor alle anderen die met ziekte te maken kregen. Grote waardering!
 

Doorgaan

Voor iedereen was in het afgelopen jaar alles anders. Toch zijn we gewoon doorgegaan. En meer dan dat. De brandweer is blijven uitrukken. Leraren hebben al hun creativiteit aangesproken om kinderen les te geven. Ik heb veel gehoord over keukentafels waaraan tegelijkertijd ouders aan het werk waren en kinderen aan het leren. Met bewondering heb ik gekeken naar vrijwilligers die activiteiten en verenigingen gaande wisten te houden. Verder zijn mij ook de indringende gesprekken bijgebleven met ondernemers, over alle consequenties van beperking en sluiting. Het mag duidelijk zijn dat dat geen gemakkelijke gesprekken waren.
 

Toekomst

De Lissese samenleving is ondanks alle butsen en builen van de epidemie overeind gebleven. Dankzij u allen als belangrijke steunpilaren! Ik vertrouw erop dat we dat met elkaar kunnen volhouden. Er is alle hoop dat met de komst van een vaccin het leven weer meer perspectief krijgt en wat gewoner zal worden. Daarom wens ik u toch alvast een gelukkig en bovenal gezond nieuwjaar. En ik hoop van harte dat ik u over iets meer dan een jaar weer gewoon tref bij de nieuwjaarsreceptie!

 

Lies Spruit, burgemeester

lspruit@lisse.nl

 

Ga naar het begin