Lies Spruit

Pizza en gebakken eieren

Op de recent gehouden jongerentop hield een van de deelnemers een gloedvol betoog voor een nachtwinkel in Lisse. Daar kon hij dan met zijn vrienden nog iets te eten kopen na een avondje stappen. Ik snapte dat wel. Het deed mij denken aan de eieren die wij thuis bij toerbeurt midden in de nacht bakten na onze uitgaansavonden.

Veel ideeën

Naast de nachtwinkel stonden er zo’n 30 heel verschillende dingen op het verlanglijstje van de aanwezige jongeren. De gemeenteraad hoopte al op zo veel ideeën. Zij realiseren zich dat zij met hun gemiddelde 35+-leeftijd niet altijd goed weten wat jongeren bezighoudt. En dat is wel de bedoeling als je als gemeenteraad midden in de samenleving wilt staan. Al die verschillende wensen staan symbool voor de huidige leefwereld van onze jongeren. Zij leven in een veel grotere wereld dan ik op deze leeftijd. Er is veel meer bereikbaar. De wens voor beter openbaar vervoer, een station en het gefoeter over de slechte wifi in het centrum laten zich dan ook heel goed verklaren.

Duurzaamheid

Verder houden jongeren zich bezig met een meer duurzame toekomst. Zonnepanelen op het gemeentehuis zijn er al een poosje. Deze wens kunnen we afstrepen, al valt rond dit onderwerp vast nog veel meer te doen.

Woningen

Er zijn genoeg dorpen waar jeugd uit wegtrekt, maar in Lisse staan meer jongerenwoningen bovenaan het wensenlijstje. Geen makkelijke opgave in deze tijd. Maar Lisse is dus wel een dorp waar jongeren nu of later willen wonen. Dat is positief! De woningbouwcorporatie heeft zich meteen al gemeld om met de groep te overleggen.

Sociaal

Het stelt mij gerust dat jongeren tijdens de top meer aandacht vroegen voor leeftijdgenoten waar het niet goed mee gaat. Met hun sociale instelling zit het dus wel snor.

Veilig uitgaan

Ook het onderwerp veilig uitgaan staat op de agenda. Ik ben benieuwd hoe zij zelf denken over onderwerpen als alcohol, drugs en agressiviteit. En wat volgens hen het uitgaansleven veiliger kan maken.

Top 5

De jongeren hebben een top 5 gekozen die zij zelf met ondersteuning van organisaties en de gemeenteraad willen realiseren: jongerenhuisvesting, treinstation Lisse openen, een jongerenraad, glasvezel door heel Lisse en meer hangplekken en aandacht voor jongeren met problemen. Gelukkig hebben zich genoeg jongeren gemeld om door te gaan, top!

Hongerig

Een mooi resultaat na een avond stevig discussiëren en plannen maken onder het genot van veel pizza’s. Ook dit soort gelegenheden maken jongeren kennelijk hongerig!

Lies Spruit, burgemeester
lspruit@lisse.nl

Ga naar het begin