Vuurwerk, een lust of een last?

Het einde van het jaar is in zicht. Een periode van overdenken en gedenken. Aan de andere kant van het spectrum zit het afsteken van vuurwerk op Oudjaarsavond. Een luchtige en gezellige oud-Hollandse traditie. Maar wat de een leuk en mooi vindt aan vuurwerk, is voor de ander een ramp. Degenen die het prachtig vinden, hebben het doorgaans over het siervuurwerk. Ik geniet daar zelf ook van. Maar knalvuurwerk hindert veel mensen. En wat te denken van de milieuschade. Waar ik het deze keer echter over hebben wil, is de schade die knalvuurwerk aanricht.

Speciale effecten

Bijna elke man herinnert het zich nog wel van vroeger: het gooien van knalvuurwerk in een afgesloten ruimte zorgt voor speciale effecten. De knal is harder als je het rotje of de cobra onder een poort of een afgesloten ruimte laat ontploffen. Het is van alle tijden. Maar in die tijd waren er nog geen ondergrondse vuilcontainers en nu wel. De jeugd heeft ze allang ontdekt.

Ongewenste neveneffecten

Dit is een van de redenen dat we de vuilcontainers rond de jaarwisseling afsluiten. Niet omdat we de jeugd zijn verzetje misgunnen, maar wel vanwege een zeer ongewenst neveneffect: schade aan de containers. Er kan bijvoorbeeld brand ontstaan. En daarmee gaat het mis, zo hebben we ook afgelopen jaar weer gemerkt. Want bij brand zijn de kwajongens niet meer te vinden; de daders liggen op het spreekwoordelijke kerkhof.

Zonde van het geld

De gemeente draait vervolgens op voor de kosten, zoals helaas met heel veel vuurwerkschade. Zo hadden we afgelopen jaar na oud en nieuw op één locatie al maar liefst € 30.000,- schade. In vergelijking met de kosten voor afvalinzameling en –verwerking valt dat relatief mee, maar het is natuurlijk een flink bedrag. Geheel onnodige kosten! En wij als samenleving betalen het uiteindelijk via de afvalstoffenheffing.

Elkaar aanspreken

Daarom een dringend verzoek aan deze kwajongens: bedenk hoeveel schade je aanricht met bepaalde acties. Het gaat om grote bedragen. En aan ouders: houdt u alstublieft een oogje in het zeil en leg uit wat voor schade er kan ontstaan. Niet in de laatste plaats aan deze jongelui zelf trouwens. Tot slot aan alle inwoners: u bent de ogen en oren van de samenleving. Ziet u dat iemand schade veroorzaakt door het afsteken van vuurwerk of kent u iemand die in het bezit is van zwaar en illegaal vuurwerk? Meld dit dan via 0900-8844. Dit kan ook via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000. Als u ergens schade tegenkomt, meld dat dan alstublieft via fixi.

Als we op elkaar letten en elkaar durven aan te spreken, kunnen we samen een veilige en gezellige jaarwisseling tegemoetzien.

 

Kees van der Zwet

k.vanderzwet@lisse.nl

Ga naar het begin