Ga naar de inhoud

Een mooi vooruitzicht in 2023

825 jaar

Al langer zong het rond in mijn hoofd dat 2023 een bijzonder jaar is voor Lisse. Lisse bestaat dan 825 jaar. We zijn nu nog gevangen in alle gevolgen van de coronapandemie. Dat is niet leuk, maar we moeten het ermee doen. Daarom vond ik het de afgelopen tijd fijn om af en toe na te denken over iets leuks in de toekomst. Een perspectief hebben we allemaal nodig en dit was een van mijn mentale uitstapjes.
 

200 jaar

Soms lieten ook anderen blijken deze tijdspanne in de gaten te hebben. Want in 2023 hebben we nog iets te vieren: het 200-jarig bestaan van de brandweer. Dubbel feest dus! Nu is het moment voor mij gekomen om dit visioen met u te delen. Dan hebben we een jaar de tijd om met elkaar te bekijken of en hoe we deze jubilea met elkaar kunnen vieren. Natuurlijk in de verwachting dat we dan niet meer zo door de beperkingen van een pandemie gehinderd worden.
 

Lis in 1198

Lisse en de buurtschappen de Engel en Halfweg en uiteraard de Keukenhof vormen nu het centrum van de Bollenstreek. Maar hoe was het destijds hier? In een document uit 1198 wordt het dorp ‘Lis’ voor het eerst genoemd. Mogelijk is het dorp al veel ouder. De naam Lis komt waarschijnlijk voort uit palissade of verschansing. De naam van het plein midden in Lisse met de naam ‘het Vierkant’ verwijst naar zo’n verschansing. In de middeleeuwen leefden Lissenaren van landbouw, veeteelt en turfsteken. Rond 1500 stonden er zo’n 50 huizen. Er was veel armoede. Pas later begon de bolbloemencultuur vorm te krijgen in en rond Lisse. De zandgronden bleken ideaal voor de bloembollenteelt. Dit zorgde voor werkgelegenheid en grote welvaart. Lisse heeft nu zo’n 23.000 inwoners. Ik blijf zo’n ontwikkeling fascinerend vinden!
 

Voorpret

Op een rustig moment heeft iemand voor mij de dossiers over het 800-jarig bestaan van Lisse uit de kelder van het gemeentehuis gehaald. Dikke mappen met uitgebreide plannen. De notulen waren allemaal nog met een ouderwetse typmachine uitgetikt. Op internet bleken mooie filmpjes te vinden van de festiviteiten. Alle verenigingen hadden een inbreng. En natuurlijk waren er veel vrijwilligers actief bij heel veel verschillende activiteiten. Dat is altijd al de traditie van Lisse: samen iets tot stand brengen. Dat heb ik voor het 825-jarig bestaan ook voor ogen!
 

Doet u mee?

Wat mij betreft is nu het moment om te bedenken hoe we een en ander kunnen organiseren. En dan op zo’n manier dat er zoveel mogelijk inwoners bij betrokken kunnen worden. Doet u mee? Laat het vooral weten als u ideeën hebt.

Ik wens u alvast heel fijne feestdagen!

 

Lies Spruit, burgemeester

lspruit@lisse.nl

Ga naar het begin