Kopje koffie?

Pas geleden ben ik op werkbezoek geweest bij twee verschillende groepen voor dagbesteding in Lisse. Dagbesteding is er voor ouderen, voor mensen met een beperking en mensen die om een andere reden niet makkelijk deelnemen aan het sociale leven. Het zorgt ervoor dat deze mensen toch een zinvolle en gezellige besteding van hun dag kunnen hebben.

 

Koffie verbindt

Hoewel de groepen totaal verschillend zijn, zie ik een duidelijke overeenkomst: mensen zitten gezellig samen aan tafel met een kopje koffie en nemen de dag door. Ik hoor bij de kennismaking dat het belangrijk is dat mensen zich prettig voelen bij een groep. De keuze voor een dagbesteding wordt dan ook meestal op gevoel gemaakt. De een wil een gezellig muziekje met creatieve activiteiten. De ander heeft liever rust en een krantje. Fijn dat het allebei kan in Lisse. Er wordt mij uitgelegd dat dagbesteding helpt om de dag op een vaste manier te blijven indelen. Dat is belangrijk. Net als het sociale aspect, het onder de mensen blijven.

 

De toekomst vraagt meer

Een kopje koffie drinken en met elkaar in contact blijven, is dus van belang. Mensen wonen steeds vaker langer thuis en willen dat ook graag. Bovendien is ook het landelijk beleid daarop ingericht. Het is een mooie ontwikkeling, maar het vraagt ook iets. Het beroep op de omgeving zal bijvoorbeeld steeds groter worden. Er moet niet alleen worden gekeken naar fysieke en functionele, maar zeker ook naar sociale aspecten in de wijk. Daar hoort een kopje koffie drinken met elkaar ook bij. Hoe staat het in Lisse met de inrichting van onze wijken, de aanwezigheid van voorzieningen en sociale aspecten?

 

Wat kan beter?

Lisse heeft veel te bieden. We hebben niet alleen mooie voorzieningen zoals dagbesteding, sportclubs, Floralis en de bibliotheek, maar ook een rijk vrijwilligersleven. Daarnaast is er een grote groep mantelzorgers en professionals die elkaar weten te vinden om zo nodig hulp te bieden. In vergelijking met het landelijk gemiddelde mag Lisse trots hierop zijn! Toch blijft de vraag of het voldoende is, of er misschien andere behoeften zijn of waar het beter kan.

 

In gesprek

De gemeenteraad heeft ons college met een ‘motie ouderenbeleid’ gevraagd om onderzoek te doen. Zodat er goede plannen kunnen worden gemaakt. We kijken daarbij naar de vergrijzing, het langer thuis wonen, woningbehoeften, voorzieningen en wensen voor de toekomst. Met een brede blik, want niet alle ouderen zijn kwetsbaar en kwetsbare mensen zijn ook niet altijd oud. Over al deze dingen gaan we binnenkort graag in gesprek met inwoners en professionals. Ik stel voor met een lekker kopje koffie erbij!  

 

Jolanda Langeveld, wethouder
j.langeveld@lisse.nl

 

 

Ga naar het begin