Floralis: geen zwart-witfilm

Ik denk dat bijna iedereen het met me eens is, als ik zeg dat Floralis een prachtige en geliefde locatie is geworden. Waar voormalig wethouder De Roon heeft moeten vechten voor het bestaansrecht van Floralis, zijn de gemeenschap van Lisse en de streek een waar cadeau met grandeur rijker! Cultuur ligt voor het oprapen met zo’n accommodatie op loop- of fietsafstand. Steeds meer mensen weten Floralis dan ook te vinden. En dat geldt ook voor de artiesten! 

Een diamant

Na een moeizame start vijf jaar geleden lijkt Floralis de ruwe diamant te zijn die is gaan glanzen. Bijna iedereen kan in het aanbod wel iets vinden om cultureel te ontspannen. En ik kan me zo voorstellen dat Floralis zelfs een warme locatie is voor het afscheid van een dierbare als er bijvoorbeeld geen band is met een kerk. Het verwondert mij dan ook niet dat van al onze gemeentelijke accommodaties Floralis de best bezette en bezochte accommodatie is in Lisse. 

De luxe van Lisse

Lisse heeft fantastische voorzieningen die voor iedereen openbaar toegankelijk zijn. Naast Floralis zijn dat natuurlijk de verschillende mooie schoolgebouwen en bijvoorbeeld sportcomplex de Waterkanten en de bibliotheek. Onlangs vertelde een vriendin me, dat zij het een ongekende luxe vindt dat deze voorzieningen in Lisse voor iedereen toegankelijk zijn; je hoeft niet rijk te zijn om hiervan te genieten. Dat is blijkbaar niet overal zo. Het accommodatiebeleid van de gemeente is erop gericht om de gebouwen multifunctioneel te laten gebruiken. Dat kan door maatschappelijke of commerciële partijen. Het succes zit in de combinatie van het aanbod; voor bijna iedereen zit er wel iets bij. 

De toekomst van Floralis

Bescal exploiteert en beheert namens de gemeente de gebouwen. Deze organisatie is bezig met het inventariseren van de nieuwe contractwensen voor Floralis. Ik wil niemand tekort doen, maar ik scherp de discussie over Floralis wel even aan. De maatschappelijke discussie in Lisse lijkt zich toe te spitsen op Floralis als bioscoop of Floralis als theater. Maar zo zwart-wit is het allemaal niet. Wel zijn er zaken die anders moeten, maar of er meer theatervoorstellingen of films moeten draaien, daar heeft het college geen standpunt over ingenomen. 

Een doorslaand succes

Wat willen we wel? Wat we wel heel graag willen is dat de verschillende gebruikers van het huidige succes een doorslaand succes gaan maken. Maar daar hangt ook een prijskaartje aan. Terwijl het natuurlijk wel betaalbaar moet blijven, zodat iedereen van het succes van Floralis kan meegenieten! Als gemeente scheppen we graag de voorwaarden die daarvoor nodig zijn. Als een canvas dat anderen mogen inkleuren.  

Jeanet van der Laan, wethouder
jvanderlaan@lisse.nl

Ga naar het begin