Heimwee naar het bloemencorso (Lies Spruit)

De actie ‘Doe-het-zelf-corsohart’ van Bloemencorso Bollenstreek is een doorslaand succes en alle harten zijn inmiddels uitverkocht. Binnenkort ziet u dus veel bloemenharten hangen aan deuren en tuinhekken en achter de ramen. Het is niet hetzelfde als het bloemencorso, maar wél een heel leuk initiatief. Mooi dat we op die manier toch gebruikmaken van alle bloeiers uit de streek. 

Trofee

Al ruim voor mijn burgemeesterschap in Lisse was ik fan van het bloemencorso. Ik woonde in het centrum van Haarlem en maakte op zaterdagavond altijd graag de binnenkomst van de praalwagens mee. Liefst op het terras, zeker als het mooi weer was. De praalwagens bleven op zondag de hele dag op de Grote Markt staan. ‘s Avonds mocht je de bloemen er vanaf halen. Daar deed ik ook aan mee. Ook al stonden ze daarna niet heel lang meer mooi en stevig in een vaas. Het was toch een echte trofee!

DNA

Bij mijn komst naar Lisse wist ik weinig van het grootschalig telen van bloembollen. En ook niet van de langjarige geschiedenis van het bloemencorso. Ik luisterde voor het eerst naar de discussie: te warm of te koud voorjaar, wel of niet genoeg bloemen, misschien bloemen uit Frankrijk of Noord-Holland. Ik wist toen nog niet dat deze discussie ieder jaar weer terug zou komen. Wel viel me op dat er bij de eerste bloeiende bollen een speciaal lichtje in de ogen van de inwoners te zien was. De geur van de bloeiende hyacinten was overal te ruiken. Ik maakte kennis met het DNA van het dorp en de streek.

Zegetocht

Mijn eerste corso in Lisse was een echt feestje. Lisse bleek een bijzondere rol te hebben. Er was steevast veel belangstelling uit binnen- en buitenland. De stoet bleek een echte zegetocht van praalwagens met muziek, die door Lisse en langs de Keukenhof reed. Een heuse tribune stond voor het gemeentehuis. Het was goed georganiseerd met een grote zelfwerkzaamheid van vrijwilligers en ondernemers. Van tevoren had ik het verkeersplan goedgekeurd, al snapte ik toen nog niet waarvoor dat nodig was. Op de dag zelf wel, want toen hoorde ik om 11.00 uur dat je met de auto het dorp al niet meer in kwam. Later maakte ik kennis met de organisatoren en zag ik hun enthousiasme en betrokkenheid bij de streek. 

Nieuwe inwoners

Daarna kwamen er nog meer corso’s. Ieder jaar weer heel mooi om mee te maken. Op een gegeven moment hebben we onze nieuwe inwoners uitgenodigd om op corsodag op de tribune plaats te nemen. Zo konden zij op hun beurt kennismaken met het Lissese DNA. Dat was niet aan dovemansoren gericht; er was zoveel belangstelling dat we moesten loten. 

Ik verheug me enorm op de volgende editie van het corso, ook al moeten we er nog een jaartje op wachten. De kleuren en geuren, de trotse streekgenoten, de toeristen… Het wordt in 2022 vast een heel mooi bloemencorso!

Lies Spruit, burgemeester

lspruit@lisse.nl

Ga naar het begin