Beelden uit coronatijd (Lies Spruit)

Foto’s maken vind ik leuk en van bijzondere gebeurtenissen maak ik altijd een boekje. In de afgelopen weken heb ik ook beelden gezien die ik zou willen vastleggen in een boekje, maar dat gaat niet. Ze staan echter wel in mijn geheugen gegrift.

Lisse in bollentijd

Het is meestal heel lastig om de bloemenpracht in Keukenhof te fotograferen zonder mensen. Dit jaar was dat geen probleem voor de weinigen die er mochten komen. Ik heb prachtige opnames gezien. Ik was wel een beetje jaloers op de makers.
Dat het Bloemencorso niet kon rijden, was een enorme domper. Maar wat waren de gratis uitgedeelde bouwpakketjes van een minicorso met een bos tulpen erin een leuke vondst! De foto van een reeks kleine corsowagens met bloemen op het Vierkant zou zeker in mijn boekje zijn gekomen.
Uniek in bollentijd 2020 was de rust in het dorp. En op de fietspaden werd wel gefietst, maar ik miste de soms slingerende toeristen op een kleurige, gehuurde fiets. Juist dat ontbrekende beeld viel op.

Bijzondere dagen

Vrijdagochtend 24 april belde ik zeven inwoners met de mededeling dat ze een koninklijke onderscheiding toegekend hadden gekregen. Al die verraste gezichten –ik belde met beeld- zal ik niet gauw vergeten. Ik verheug me op het moment dat ik de lintjes alsnog aan hen kan uitreiken!
75 jaar bevrijding zou een paar dagen later op 4 en 5 mei herdacht worden met een bijzonder programma van het Oranje Comité. Dat daar niets van door kon gaan, vond ik een grote teleurstelling. En de aanblik van die lege straat bij de kranslegging bij ons oorlogsmonument staat nog helder op mijn netvlies. Ik hoop dat u er volgend jaar weer bij bent. Ik miste u zeer, ook al weet ik dat u thuis meedeed aan de herdenking.

Unieke beelden

Dan zijn er nog vele andere unieke beelden. Zoals die van de mooie acties van inwoners om elkaar te ondersteunen. Een leeg gemeentehuis, omdat alleen de collega’s van het klantcontactcentrum en burgerzaken aanwezig zijn. Geen kinderen op weg naar school bij de oversteekplaats als ik nu soms ’s morgens om half 9 naar kantoor loop. Een lege bus, tijdens de zeldzame keren dat ik toch ergens heen moet. De foto’s van zeer gemeende acties ter waardering van de zorgmedewerkers. De kinderen van collega’s die ik zie tijdens het beeldbellen. Leuke beelden zijn dat. Ik heb trouwens alle bewondering voor de ouders die les moesten geven en tegelijkertijd probeerden te werken!

Het ‘fotoboekje’ van deze bizarre tijd in ons leven is nog niet af. We moeten nog even volhouden met allerlei maatregelen om onze gezondheid te beschermen. En dat lukt u nog steeds. Daar ben ik trots op. Ik wens u alle goeds!

Lies Spruit, burgemeester

Lspruit@lisse.nl

Ga naar het begin