Respect

Nederland is begonnen met vaccineren, al gaat het niet zo soepel als gehoopt. Vertraging, discussie over wie het eerst recht heeft op een vaccin en onduidelijkheid over de effectiviteit van sommige vaccins op mutaties van het virus. Het hoort erbij denk ik, in een periode waarin we te maken hebben met een ongewone situatie die we moeten proberen zo snel mogelijk het hoofd te bieden. Uiteindelijk komt het vast wel goed met de vaccinaties, al is het nog even de vraag wanneer iedereen gevaccineerd kan zijn. Ik zeg bewust ‘kan’, niet ‘moet’.

Eigen keuze

Het is aan een ieder om een keuze te maken voor wel of niet inenten. Die keuze moeten we zelf maken. En ik vind dat we ook ieders keuze moeten respecteren. Als overheid en als samenleving. Zoals we dat ook altijd hebben gedaan bij inentingen uit het Rijksvaccinatieprogramma.

Ouders

Toen ik klein was, hebben mijn ouders gemeend dat inentingen mij een goede bescherming zouden bieden tegen ziektes als mazelen en polio. Er zijn ook ouders die andere keuzes maken en dit hebben we als samenleving altijd gerespecteerd. Net als we de consequenties daarvan altijd geaccepteerd hebben. Ik vind dat een mooie houding naar elkaar toe en hoop dat dat ook nu onze houding zal zijn.

Afwegingen

Gezien mijn leeftijd, 60+, sta ik al jaarlijks voor de keuze of ik de griepprik ga halen. Mijn huisarts nodigt mij ieder jaar uit. Voor niets, want ik ga nooit. Ook dit jaar heb ik er daarom vanaf gezien. Maar nu is er corona en moet ik weer een afweging maken. Ik heb mezelf de vraag gesteld of ik mij al dan niet tegen corona wil laten inenten voor mezelf of voor mijn omgeving. Ik heb me ook afgevraagd: draag ik door mijn vaccinatie een heel klein beetje bij aan het versneld kunnen afschalen van de huidige maatregelen? Net als iedereen wil ik immers ook graag mijn oude vrije leventje terug.

Eenvoudig

De afweging is vrij eenvoudig voor mij. Ik laat me inenten. Deels uit eigenbelang; ik krijg liever geen corona. Maar ook omdat ik me verantwoordelijk voel voor mijn omgeving. Ik heb met nogal wat leeftijdsgenoten te maken. Daarnaast leeft mijn moeder van 91 nog. Ik vind niet dat ik het naar haar toe kan maken om een vermijdbaar risico te nemen op corona. Daarom zal ik me laten vaccineren bij de eerste de beste gelegenheid die me geboden wordt. Het wachten is op de uitnodiging.

Wederkerigheid

Ik hoop dat iedereen mijn keuze respecteert, zoals ik het zal respecteren als iemand zich niet laat inenten. Respect kun je tenslotte alleen krijgen als je het zelf ook geeft. Ik wens iedereen veel wijsheid toe.

Kees van der Zwet, wethouder
k.vanderzwet@lisse.nl

Ga naar het begin