Ga naar de inhoud

Ballonnen oplaten? Weet u het zeker?

Het is een vrolijk en feestelijk gezicht, allemaal ballonnen die de lucht in gaan. Maar voor het milieu en bijvoorbeeld vogels is het niet zo feestelijk. De gemeente wil inwoners vragen een alternatief te bedenken voor het oplaten van ballonnen.

De gemeente Lisse denkt nog niet over een actief verbod. Aankomende tijd bekijkt de gemeente hoe ze hiermee om wil gaan. Op dit moment raadt de gemeente het oplaten van ballonnen af, omdat ballonnen slecht afbreken in de natuur. Zelfs voor biologisch afbreekbare ballonnen geldt, dat over meer dan twee jaar nog schadelijke ballonresten in de natuur worden aangetroffen. Vogels en dieren stikken en sterven als zij ballonresten opeten.

Stikken
Van de 1 tot 2 miljoen ballonnen die er in Nederland elk jaar worden opgelaten komen er 230.000 met sierlinten en afsluiters als zwerfvuil in zee en op het strand terecht. Daar vormen ze een bedreiging voor vogels en zeedieren die de ballonresten opeten, waardoor ze sterven. Het komt geregeld voor dat vogels verstrikt raken en stikken in de touwtjes en linten.

Zwerfvuil
De ballonnen die niet in zee terecht komen eindigen op andere plekken in Nederland als zwerfvuil. Biologisch afbreekbare ballonnen van natuurrubber bieden onvoldoende een oplossing, want het materiaal vergaat langzaam en blijft schadelijk voor de dieren. Wensballonnen met een brander kunnen brand veroorzaken en dragen ook bij aan het zwerfvuil. De brandweer pleit al sinds 2009 voor een verbod op deze ballonnen.

Ga naar het begin